Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Fundația Hans Lindner a organizat evenimentul ”Produs sătmărean”
Fundația Hans Lindner  - Marti, 13 Octombrie 2020

Presupunem că nu toţi ştim ce conțin cu adevărat, respectiv ce origine au produsele pe care le consumăm.

Nu ar trebui să fim surprinși, dacă constatăm, că mulţi copii nu mai mănâncă suficiente fructe sau legume proaspete, interesul pentru cultivarea legumelor sau a fructelor în gospodării, dar şi pentru prelucrarea sau conservarea tradiţională a materiilor prime din agricultură  scade drastic, meseriile agro-alimentare nu sunt printre favoritelele tienerilor.

Sfârşitul de săptămână tocmai încheiat a adus, pe lângă vremea caldă de toamnă, şi un eveniment  remarcabil al Fundaţiei Hans Lindner (Patrimoniul cultural gastronomic din altă perspectivă - Weekend familial de interacțiune, dialog și implicare în cultura culinară locală) organizat cu sprijinul Primăriei Satu Mare prin Centrul Cultural „G.M.Zamfirescu”.

Organizatorii au avut în vedere să ofere tinerilor şi familiilor tinere, fie la început de drum, fie proveniţi din medii afectate, îndeletniciri practice, deplasări în judeţ, vizite la ferme, discuţii cu producători agricoli locali, menite să accentueze nevoia construirii unei mentalităţi de viaţă conştientă, precum şi dezvoltarea unor obişnuiţe, în ceea ce priveşte consumul responsabil de alimente.

Activităţile puteau fi realizate în aer liber, acest eveniment a adunat oameni frumoşi şi curioşi împreună, care au avut şansa de a-şi îmbogăţi cunoştinţele cu informaţii valoroase. Participanţii au avut şansa de a vizita ferme agricole din judeţ, unde animalele sunt crescute într-un mod responsabil (Ferma Hagen din Urziceni Pădure, Ferma Schontal din Urziceni), dar şi de a participa la activităţi practice de preparare tradiţională a alimentelor, au primit o perspectivă realistă asupra alimentației sănătoase, a planificării vieții, a cunoașterii îndeaproape a condițiilor locale, au cunoscut actorii sociali și economici, promovându-se astfel pe toate căile prosperitatea locală.

Deoarece alimentele crescute local nu trebuie să călătorească mult pentru a ajunge în farfuria fiecăruia, că ele au un gust mai plăcut pentru că sunt proaspete, sunt mai sănătoase pentru că nu își pierd din vitamine și minerale datorită depozitării îndelungate și sunt mai sigure pentru că nu sunt contaminate cu pesticide.Toate acestea sunt menite, ca să înţelegem, că avem în fiecare zi decizia în mână, ca în loc de alimentele procesate peste hotare,  sub formă industrială insuficient cunoscută, avem acces evident şi putem opta la fel de uşor, de data acesta conştient, pentru alimente produse local, sau că oricine, care vrea, poiate deveni şi el veritabil meseriaşi poate fi purtătorul tradiţiilor.

Veștile bune sunt că avem puterea de a schimba piața. Cu toții mâncăm de mai multe ori pe zi și deciziile noastre de a încuraja economia locală vor duce la o schimbare pozitivă. Gândindu-ne la fiecare decizie pe care o luăm la cumpărături ca la un vot pentru sistemul pe care ni-l dorim în viitor. Doar aşa putem fi părtaşi la o dezvoltare economică sustenabilă.

Fundația Hans Lindner mulţumeşte şi pe această cale partenerilor la acest eveniment, şi se declară neclintit în ceea ce priveşte dezvoltarea de proiecte, care să vină în suportul tinerilor, ca aceştia să-şi găsească într-adevăr perspective viabile în judeţul nostru.

 

1558 vizite
Distribuie pe